Liga Super 2012 | Perak Vs Sabah (result)

Astro Liga Super Malaysia 2012

Selasa, 17 April 2012
Stadium Perak, Ipoh
8:45 Malam

Perak 2 – 2 Sabah

Sabah hampir melakar kemenangan pertama setelah sekian lama gagal meraih 3 mata di Ipoh. Perak pula tampil dengan formasi 4-5-1 sebagai taruhan. Percaturan Haji Norizan Bakar dilihat berkesan dengan serangan diatur dari bawah dengan baik. Biarpun Sabah yang dilihat kerap mengucar-ngacirkan kubu pertahanan Perak, namun bahagian tengah Perak dilihat cukup tenang menyerap setiap serangan pasukan Sabah.

Babak pertama, Perak sekali sekala menggusarkan pertahanan Sabah dengan gerakan menarik. Antara percubaan jarak jauh yang terbias pemain lawan dan diselamatkan penjaga gol Sabah yang kemudiannya terpaksa diusung keluar akibat kecederaan serius di bahagian muka terhantuk tiang gol. Pemain import baru Perak, Bod Jongo tidak kurang hebatnya dengan sekurang-kurangnya satu percubaan menarik namun bola melambung tinggi melepasi muka gol Sabah.

Bod Jongo akhirnya berjaya memaksa pertahanan lawan melakukan kekasaran yang menghadiahkan sepakan percuma di luar kotak penalti yang disudahkan dengan sempurna oleh Michal Kubala menewaskan Syed Adeney penjaga gol gantian Sabah di minit ke 35.

Namun begitu, sorakan gembira penyokong Perak bertukar menjadi cemuhan apabila penjaga gol utama Perak Mohd Nasril Nourdin melakukan kesilapan yang tidak sepatutnya yang membolehkan Zainizam Marjan menyamakan kedudukan 1-1. Ternyata, gol penyamaan Sabah merentap semangat pemain-pemain Perak yang dilihat terpaksa berkerja keras untuk mencari gol kemenangan di babak kedua.

Separuh masa kedua bersambung, Haji Norizan Bakar dilihat cuba menerapkan corak permainan yang ‘offensive’ dengan mengarahkan Akmal Rizal Rakhli kembali ke posisi penyerang yang mana pada babak pertama beliau banyak berlegar di kawasan tengah padang. Namun segalanya semakin tidak menjadi dan dihukum sekali lagi oleh Zainizam Marjan yang melepasi pertahanan Perak untuk gol kedua Sabah. Selepas itu, Haji Norizan Bakar melakukan pertukaran dengan mengeluarkan Akmal Rizal untuk Mohd Failee dan Fahrul Razi untuk Mohd Shafiq Jamal untuk cuba memaksa Sabah bertahan.

Hasil kerja keras anak-anak buah Haji Norizan Bakar ini, pada masa kecederaan 3 minit, Michal Kubala membuktikan bahawa beliau adalah Pakar sepakan Percuma Perak dengan memanfaatkan sepakan percuma dari jarak lebih kurang 30 meter untuk gol penyamaan dan mengesahkan satu mata untuk Perak.

Secara keseluruhannya, pujian harus diberikan kepada Haji Norizan Bakar yang mempamerkan kesungguhan beliau untuk melakukan perubahan demi kebangkitan Skuad Seladang ini. Namun begitu, masih banyak kelemahan yang perlu di atasi terutama benteng pertahanan Perak yang dilihat semakin rapuh dan kadang kala dengan mudah melepaskan gol untuk pasukan lawan.

Dengan keputusan ini, Perak kini turun satu anak tangga ke tangga ke 5 Liga sambil Selangor naik ke tangga Ke 4 yang hanya berkelebihan satu mata berbanding Perak.

Kesebelasan Utama:

Mohd Nasril Nourdin (GK)
K Nanthakumar
Mohd Sharom Kalam
Nor Hazrul Mustapa
Syazwan Roslan
Sharulnizam Mustafa (KP)
Michal Kubala
Fahrul Razi Kamaruddin (Mohd Shafiq Jamal)
Mohd Rafiuddin
Albert Dominique Ebossé Bodjongo Dika
Akmal Rizal Rakhli ( Mohd Failee Ghazali)

Likes(0)Dislikes(0)

19 thoughts on “Liga Super 2012 | Perak Vs Sabah (result)

  1. iqrame

    teman confius....... kenapa penjagal gol perak leh buat kesilapan bangang cam tu...... tak sepatutnya berlaku.....

    teman bertambah confius...... sebelum kabala menyumbat gol ke dua, ada dua player perak berlari ke penjaga gol sabah sambil berkata2...... apa yg depa kata...... selepas gol seorang player perak berlari kepada penjaga gol sabah dan berkata2 , samaada marah atau apa......

    ada tak yop semua terperasan dan boleh terangkan kepada teman.......

    teman tengok player baru perak tu bagus..... pantas dan ada skill, tapi teman nampak beliau cam tergopoh2 cam nak membuktikan yg dia ni star dan moral cepat down....

    Likes(0)Dislikes(0)
    1. robslam

      Mike neh br tgk bola ke? Cuba surf2 kat fb penyokong perak nun... jenuh org dok kalut hal2 gini tinggal lagi pengurusan yg mmbutakan diri dr melihat semua neh.. bab adney tu gamak dia pon ada buat kira2 lepaskan gol tuh kot...hahahaha, mungkin player perak tu bisik brape rege sebijik gol sblm deme nak bankin duit...kahkahkah

      Likes(0)Dislikes(0)
      1. iqrame

        rumah teman tak ada TV.... semalam baru boleh tgk TV, itu pun numpang kat kedai mamak nasik kandaq.....

        apa2 pun teman teringat seorg keeper perak dahulu kala... lau tak silap teman, nama nye nazrin chong aka chong kim boon... lau tak silap teman la.... ada satu game ni dia tangkap bola, (cam org tgh sujud) bola tu dia dapat tangkap tapi ntah cam mana bola tu leh keluar ikut celah kangkang dia terus masuk gol..... konfius gak teman masa tu.....

        tanda2 persamaan tu dah ada, menghitung hari je la....

        Likes(0)Dislikes(0)
  2. Jasbisa

    teman dah cakap, rehatkan nasril. Dia selalu buat kesilapan mudah yg merentap moral pemain lain. Reahtkan nasril dan arul. Ramai lagi pemain berbakat di bench. Semua pemain perlu diberi exposure. Import baru belum dapatk sesuaikan diri, mungkin game pertama. Nampak ada kesungguhan. Harap2 beliau boleh score next game dan jgn jadi macam popo.

    Likes(0)Dislikes(0)
    1. syidi Post author

      Betui tu Jasbisa. Kalau perasan, teman sarankan dalam 1st 11 tu memang tak de dah nama nasril tu.

      Dia sekarang jadi tajuk bualan ramai sekarang ni. Harap-harap lawan Semen Padang pun jangan bagi main.

      Likes(0)Dislikes(0)
  3. saidin

    salam....

    Walaupun keputusan seri,tetapi emosi teman agak panas.
    mungkin ada yang tidak perasan atau ada yang perasan dengan prestasi beberapa pemain ternama didalam pasukan.

    Duit penyokong ribuan dikaut oleh Pafa setiap kali perlawanan ditempat sendiri,tetapi ribuan ringgit juga berjaya diutip oleh beberapa pemain dari orang ketiga untuk memastikan impian mereka sendiri dijadikan realiti.

    maka tidak hairanlah kenapa perkara yang tidak sepatutnya dilakukan ketika sepanjang perlawanan berlaku.

    paling hairan sekali,kenapa coach Cikgu Jan masih lagi menurunkan barisan yang sama didalam kesebelasan utama kecuali, Tan Sri Popovic,sebab namanya sudah disingkirkan dari beraksi dalam liga malaysia,kalau tidak sudah pasti dan semestinya beliau turut berada didalam kesebelasan utama.

    Tidak salah untuk menurunkan barisan yang sama,tetapi kalau sudah prestasi pemain dibawah tahap ibarat setaraf kanak kanak bawah 5 tahun apa kes........lebih baik ambil saja pemain pemain soccer kids.

    Khalis Ibrahim tidak langsung diberi peluang beraksi walaupun sudah 15 perlawanan saingan liga super tidak termasuk perlawanan Piala Fa. Khairy zainuddin,hishamuddin,Isma aliff,nazri kamal,Wan Hosein dan Khairul Amri sudah tidak lagi diberi peluang,adakah kerana mereka ini bukan satu bos,sehingga sukar untuk merealitikan keutusan diimpikan.

    Kata kata akhir kepada pengurusan ingatlah kalau kita dulu merompak untuk mendapatkan sesuatu maka sekarang sebenarnya anda pula telah dirompak.Kepada pemain pemain kalau disini anda tidak jujur maka titian siratolmustaqim medan yang sebenar bakal kita semua lintasi,titan ke dunia yang kekal,titian untuk menghala kemana rumah kita semua syurga atau neraka.

    Ingat didunia apa yang kita lakukan itulah dijadikan bekalan disana nanti. Subhanallah

    Likes(0)Dislikes(0)
  4. robslam

    Mengapa dikenang, mengapa dipikir... serangkai lirik lagu herman tino utk penyokong perak semua. Selagi ada nasril kat keeper tu selagi tu ada gol2 merapu dan penuh muslihat masuk. Bola kekanan dia rebah kiri, blum2 lagi dah jatuhkan badan....itulah nasril aka NAS. Terima kaseh yg tak terhingga kpd JAN LAMBONG yg terus memberikan kepercayaan kepada barisan yg sama berulang2 kali dan gunalah mereka sampai tumpor atau haup. Buat import baru Bodjongo,teman nampak ada sinar buat dia dlm pasukan walaupun masih kegopohan... takpe asalkan rajin kejo bola dr rajin tgk jek mcm popo. Akhir kata buat WAN BRO... Bangun yop dr tido jgn nak kontrol macho saje dpn tv masa interview hakikatnya team yg mike handle byk benor bedaahnyer. Bajet melambak tp kalu dah salah pilih org.... yg jahanam mike ler... renung2 kan dan selamat beramal.

    Likes(0)Dislikes(0)
      1. yeop ahmad

        betul.. bagi keeper len ganti nasril.. die kene direhatkan.. byk wat mistake.. tapi jgn di ganti ngn khairul amri.. sebab pada awok die still xsedia.. paling jelas die xpandai agak bola.. teman tgk die nak save memang kecut jantung.. maybe bagi try kat kamarul efendi tuk satu dua game tgk mcm mane performance die.. oke x syidi??

        Likes(0)Dislikes(0)
  5. Spectator

    Bagi teman corak permainan pasukan kali ini yang paling hancur,kerana seolah olah pemain pemain pasukan Perak seringkali melakukan gerakan gerakan ala ala training.

    Tidak menampakkan kesungguhan dari raut wajah wajah pemain untuk kemenangan terutama beberapa muka bintang dalam pasukan.

    Gemar off posision,gemar menghantar bola tidak tepat kepada rakan,gemar membiarkan bola berlegar dari tengah kebawah,gemar melakukan hantaran hantaran yang merapu dan gemar membiarkan Akmal rizal serta Albert Dominique mencari bola sendiri dari bawah untuk dibawa ke hadapan.

    Sewajarnya coach memberi arahan dengan lebih jelas dari tepi padang agar pemain pemain dapat melakukan perubahan dari segi corak permainan.

    Likes(0)Dislikes(0)
  6. syidi Post author

    Cube Kome-kome fikir, kenapa K Rajagobal asyik tukar-tukar pemain kebangsaan? Boleh dikatakan setiap game ade je muka baru, kalu tak pun, dulu kena panggil sekarang tak, lepas tu kena panggil balik?

    Jangan sebut pasal prestasi semasa, itu perkara wajib yang dinilai. Selain dari tu?

    Likes(0)Dislikes(0)
  7. Ipohman

    Mendung berarak gelap kelabu,
    Hujan menitis sayu terasa,
    Jangan perjuangan bertukar nafsu,
    Nanti derita pasti menjelma...

    Terus berjuang menjelma gemilang, Kejor yop kejor...

    Likes(0)Dislikes(0)
  8. yeop ahmad

    fuhh... awok nengok si bodjongo tuh rembat bola gile padu.. silap tak tepat dalam gol je.. kalo dalam gol tuh ase2 si adney tuh mankor jugak le tepis nye.. pape pun ni pendapat peribadi awok la.. awok lame je bace2 pendapat2 kome2 sume tapi awok xde peluang nak kongsi pendapat awok jugak.. ni da ade peluang awok pun nak le jugak berkongsi.. pade awok player import kite bagus.. even popo tu pun pada awok bagus kecuali tahap kepantasan die aje la.. tapi yang wat import2 kite terutama popo jadi makin haram teruk sebab player2 tempatan kite jugak.. ade kome2 sume bagi perhatian kat fahrul razi? kat fazrul hazli? yang awok tgk kome minat beno bg sokongan kat deme ni just sebab deme ni rajin berlari.. betol la tu memang deme2 ni rajin.. tapi ade kome nampak demenye kekurangan terbesar? satu je.. x pandai nak bagi hantaran yg berkualiti kat striker.. tuh yg makin hampeh striker2 kiter.. bukan salah striker kite semate2 sebenarnye.. fahrul razi... asal cikgu jan bagi men sayap kiri, padahal kome patutnye pasan yang die tu xleh gune kaki kiri.. fazrul hazli.. laju.. ligat.. tapi?? tamak.. suke solo.. mungkin sebab x pecaye popo or striker mampu bg sumbangan or mungkin memang die memang tamak.. then cikgu jan tuka fahrul men kanan, ganti rafiudin men kiri.. stil same.. fahrul xpandai nak bg cross berkualiti.. x pecaye kalo kome rajin tgk2 la balik previous game perak..

    nak awok bg contoh kat kome2 sume supaya leh lagi nampak situasi ni, kite tgk team singapore yg memang haram awok benci gile.. lagi2 da jadi leader liga super skang ni.. tgk si sape sahril ishak ke name nye tu.. yang kapten singapore tu.. cmne die leh dapat skor byk? n jadi antara penjaring utama liga? sebab die hebat ke?? ish2... x wey kome2 sume... awok nengok die lari.. hmmm xpayah lari la.. nengok die berjalan pun da leh nampak da die xde la hebat mane....... tapi apesal die leh dapat gol?? jawapan nye sebab defend, midfield singapore ade hantaran2 berkualti.. x pecaye lagi? tengok game deme lawan pkns baru ni.. 4 gol deme sume dari dead ball situation la bak kate shebby.. bukan tu je.. mase deme menang 2-1 ngn perak kat ipoh.. dua-dua gol hasil dari hantaran berkualiti.. tapi nape perak xlbole buat gol? sedangkan kite ade import yg lembap tapi tinggi? yg mampu menguasai situasi bola udara? senang je.. 1st, mungkin memang die yang x dasat.. 2nd, hantaran x bagus.. bola tangung je salu.. x cye? tengok hantaran sharul kalam, nantha ngn nor hazrul.. sume bola tanggung.. bola tanggung kalu tanduk, kelajuan die x kemane..

    jadi.. skang ni kite da ade import baru yang pade awok berdasarkan game lawan sabah aritu, ade kualiti tersendiri, agresif, pantas, sepakan padu,footskill, muke pailang@mafia@abglong cameroon.. tapi bakal jadi second popo jugak kalu xde support2 berkualti dari teammate len.. mantapkan hantaran.. kemaskan passing.. n jgn tamak... insyaAllah perak mampu rangkul gelaran tahun ni....

    sekian..........

    Likes(0)Dislikes(0)
    1. feartheyob

      salam...

      yang tang wingers perak tu teman setuju sgt2 yob...teman nk nambah lg player no 7 tu si fahrul razi...xberani langsung nk beat...elok kawan tolak bola ke dia bwk ke depan skit pstu mula la brek tolak blk ke blkg...teman rasa 70% mcm tu game dia...dia just akan cross kalo dh free depan dia..tp kalo ada hatta sorg pn layer lawan depan dia jgn haraple nk beat...kompem patah blkg blk...ate mcm mana striker nk skor??

      yg si no 16 pn lbh kurg je...merapu2...hantaran ke laut..drible kelam kabut..finishing apatah lg...teman tgk tahun ni merosot sungguh dia...

      arul pn byk kali off form...mmg ok dia pnya command kt midfield...tp kdg2 lmbat tolak bola...byk hantar bola melilau...tp teman phm ngape cikgu jan nk jugak dia main...sbb (mtk maap le ckp), xde pemain lain yg boleh main tempat dia...wan hossen?? teman tgk dia jd pak badut je tiap kali di bench...slalu teman peratikan masa nyanyi lagu negeri ke or negaraku dia dok gelek2 punggung di bench ngaco 1st eleven yg tgh line up...tukang gelaknye si akmal...dh mcm bebudak...

      harap2 le baki saingan musim ni ada le perubahan...paling tidak pn bio le tamat saingan ni kedudukan lbh baik dr tahun lepas...

      kejor yob !

      Likes(0)Dislikes(0)
  9. yeop ahmad

    salam.

    awok skang nak kongsi pendapat awok pasal pemilihan pemain oleh cikgu jan n pasal nak tukar coach pulak... niat awok bukan la nak backup cikgu jan, cume awok berfikir dengan cara awok sendiri la... mcm yg feartheyob komen kat atas ni le nape si arul tu cikgu jan x tukar2... betol la tu pada teman xde pemain lain yg boleh main tempat dia.. bukan maksud nye x wujud, tapi player len lagi x bagus dari arul... makne nye arul tu la yg memang paling dasat antara midfield2 perak walaupun pada kome2 sume die x dasat...

    jadi ape yang awok nak bagitau ialah pada awok cikgu jan bukan pilih kasih, perkauman ape bagai nye tu lah.. tapi pada awok memang tu lah player yang terbaik yg boleh die turunkan.. sebab hari2 ade training, n hari2 cikgu jan ni tgk permainan so mesti die tau sape yg paling bagus antara deme2 ni.. n kalu kate cikgu jan pilih kasih, die x bg pluang kat khairul amri jadi keeper even kita dapat tgk yg nasril memang lagi bagus dr amri tu, cume skang ni performance nasril da maikn auuukk.. tu yg d beri position tu kat amri sekejap tapi kite dapat tgk kan amri pun still kurang.. maybe bole bg can kat kamarul pulak..

    kemudian yang kate rajagopal la, kim swee la, irfan bakti la.. azrai khor la bagus tapi cikgu jan hampeh.. just irfan bakti je yg awok setuju.. yg coach2 len yg disenaraikan tuh haram awok x setuju.. kenapa awok kate cmtu? meh awok bgtau.. kome suke rajagopal tukar2 pemain kan tuk wakil negara, tuh yg kome kate raja bagus.. tapi kome paham x yg raja tukar2 player ni time friendly gem?? jadi ape kejadah nye la yg kome nak puji2 raja kate die bagus coz tukar2 player.. ni friendly gem.. so pade rajagopal yg baru semalam dengan riak nye kate ranking x penting tuk malaysia sebab thailand, vietnam, indon bagai ranking lagi high tapi sape yg jadi juara piala aff??... memang xde masalah la die nak tukar2 player.. tapi cube tgk bile betol2 competition?? sume memang player2 kesayangan die wey mengkome2 sekalian... n nak bg la ummpph.. tgk kelayakan piala dunia mase lawan singapore?? apesal pas malaysia kalah, kite mara2 kate raja silap sebab bg ismail faruqi men? nape xpuji? raja try player baru tuh wey.. haaa jadi same la mcm cikgu jan.. nape kome nak mara2 die gune player same? coz tu yg terbaik pade die.. len la kalu time perak friendly ngn atm aritu ke.. ngn semen padang sok ke.. cikgu jan x bg pluang kat player2 len yg kome nak sgt men tu men.. baru lah betol kome auukk2 kan cikgu jan tuh..

    azrai khor bagus? ish2.. die naik bukan sebab die bagus.. tapi sebab marlon time tu memang xleh dihalang.. then die jadi coach harimau muda kan? so ade die buat harimau muda tu bagus? mane ade.. kalu x xde la die jadi coach n9 skang.. mesti die still akan jd coach harimau muda.. hal ni same gak le mcm cikgu jan.. x tgk mase die jadi coach perlis? time tuh chipeta yg xleh dihalang.. then die dapat tawaran jd coach malaysia n time tu la stat auukk nye die.. kim swee pun lebih kurang jeee... just irfan je awok xleh nak komen coz memang performance die still x leh diragui..

    tapi macam awok kate td la.. awok bukan nak backup cikgu jan.. so awok bersetuju gak le kalu die ditukar.. mcm chelsea le.. ngn avb teruk, tapi bile matteo amik alih.. da sebelah kaki nak g final uefa even barca tu bukan kecil anak nak dimusnahkan lagi2 kat tempat sendiri.. moga perak fa terus maju

    sekian...

    Likes(0)Dislikes(0)
    1. syidi Post author

      Yoep Ahmad, terima kasih atas perkongsian anda, amat bernas dan komen yang macam Insya Allah dapat membuka minda yob yong kite.

      Likes(0)Dislikes(0)

Comments are closed.