TM Piala FA – Perak Vs Johor FC (review)

TM Piala FA
Selasa 04 Mac 2008
Stadium Perak, Ipoh
8:45PM

Perlawanan timbal balik TM Piala FA musim 2007/2008 pasukan Perak ialah bertemu pasukan Johor FC di Stadium Perak, Ipoh malam esok. Setelah tewas pada perlawanan pertama yang lalu dengan keputusan 2 gol tanpa balas, kini sudah tiba masanya skuad seladang membuktikan sesuatu kepada peminatnya.

Dengan rekod yang begitu menyedihkan iaitu 1 seri dan 3 kekalahan sebelum ini, skuad kendalian Steve Darby ternyata tidak pernah bernasib baik ketika bertemu skuad Ramlan Rashid ini.

Kini sudah tiba masanya para pemain dan pengurusan pasukan Perak mengerah setiap pengalaman yang ada untuk menumpaskan pasukan Johor FC sekiranya ingin terus bersaing pada perlawanan pusingan kedua TM Piala FA 07/2008 yang dijadualkan pada 21 Mac nanti.

Johor FC seperti biasa pasti akan menggunakan taktik bertahan sambil menyerang balas melalui pemain sayap mereka yang ternyata cukup pantas bersama peledak utamanya Gustavo Fuentes di jentera serangan.

Penulis meramalkan pertemuan ini bakal dipenuhi dengan insiden melambat-lambatkan permainan serta “lakonan” yang cuba mencari perhatian pengadil serta menjejaskan rentak permainan pasukan Perak.

Penulis juga ingin mencadangkan kepada semua pemain dan pengurusan pasukan Perak supaya “ALL OUT” pada perlawanan ini dengan meletakkan setidak-tidaknya 3 orang pemain penyerang yang tidak perlu turun ke bawah untuk membantu pertahanan disamping mengarahkan seorang pertahanan Perak mengunci terus pergerakan Gustavo Fuentes.

Kita tidak mahu Steve Darby membuat beberapa pertukaran “pelik” seperti mana yang terjadi ketika tewas kepada pasukan Selangor tempohari. Strategi kali ini adalah untuk terus menyerang secara bertali arus kerana Johor FC sudah pasti akan bertahan bermatian-matian pada perlawanan ini.

Percubaan dari jarak jauh melalui pemain seperti Hardi Jaafar dan Danial Fadzly seharusnya menjadi percaturan disamping larian pantas Razali Umar yang mampu menghuru-harakan barisan pertahanan Johor FC pada perlawanan itu.

Ironinya kita tidak boleh terus-terusan mengalami kekalahan atau mencatatkan keputusan seri apabila berhadapan dengan pasukan Johor FC nanti. Walaupun ditakdirkan kita tewas kerana menggunakan taktikal menyerang yang keterlaluan, penulis pasti peminat akan merasa puas kerana bukan mudah untuk menentang pasukan yang menggunakan taktikal “9 penjaga gol” ini.

Barisan Pilihan Penulis:

Nasril Nourdin

K. Nanthakumar – Mario Berrios – S. Subramaniam

Hardi Jaafar – Wan Abu Yazid

Danial Fadzly – Ahmad Shahrul – Razali Umar

Carlos Caceres – Khalid Jamlus

 

YB Corner

Likes(0)Dislikes(0)

19 thoughts on “TM Piala FA – Perak Vs Johor FC (review)

  1. miwan tapah

    yup,teman sokong pakai 3 striker...bior all out..bt ape nk bertahan sebab kalu x score pn perak bkn leh layak...tp hope defend lebih matured la,jgn byk fancy sgt,diorg laju....razali elok sgt jd backup striker sbb dia mmg laju,tp finishing kureng skit.....mane si lan,lama dh xnmpk dia...dia defend pn ok gak...hopefully bior la menang besor skit,jgn ade sifat sellfish nk score sorg2 cam lwn perlis baru nie...apepn teman tetap bangger jd org perak......kejor yeob kejor.....

    Likes(0)Dislikes(0)
  2. zul4all

    nampaknya, jrg2 penulis menaruh harapan kpd caceres dalam barisan pilihan penulis ni.....nampak ok jgak line up....heheheeh

    Likes(0)Dislikes(0)
  3. asraf

    betoi...teman setuju dgn penulis...kita balun 3 striker...takye pun bkn bleh mng nak main caution sgt...lantok situ..johor fc mmg kaki defend giler...alangkan kedah pun payoh nak titik deme jaringan beso...teman nak tambah skit lagi....elok 3 striker dok ataih jer..pehtu defend 3 org pun dok bwh jer..bior mid kite je turun naik...johor fc ni ala greece masa euro dulu...defend gegiler pastu counter....kalu defend kita pun asik nak naik keataih mmg lebuh ler jawabnye....suh nantha mark gustavo tuh...tang razali finishing mmg out..tapi sekali dia runner memang defend lwn carca marba nak kejor dia..tang ini ler kj ngan cc bleh cari peluang skor...teman optimis kita bleh mng beso kalu kena gaya...skor yob skor..balun deme sampe tumpor..perak 4 johorfc 0

    Likes(0)Dislikes(0)
  4. active11

    Sokong sangat letak sampai 3 penyerang. Biar Razali jadi Kinta Ekspres, KJ n Caceras tggu peluang. Pertahanan pun hati-hati, JohorFC suka main kotor ala team Eropah yg tak popular. Harap jugak SD buat plan B / C, Ipoh hujan lewat petang skrg ni. Itu pun kena consider jugak taktik padang kering n taktik dalam bendang. Apepun, saya rasa Perak menang 4-0.

    Cheer Up Yobs!!!

    Likes(0)Dislikes(0)
  5. Yob Utara

    Perlawanan penting mencari kemenangan besar dengan margin 3 gol sekurang2nya. Perak tak ada pilihan kecuali menang, 3 penyerang memang pilihan wajib! Steve Darby kalau dia serius dalam game ni.

    Pertahanan pun kena alert selalu dan jangan leka dengan serangan balas deme. Pemain macam Subra dan Nantha memang perlu untuk lebih robust sikit. Tak perlu nak fancy sangat dengan hantaran one two, pump terus pada Razali, Khalid atau Caceres. Kalau kita dah letak 3 striker tentu Johor FC akan letak 5,6 orang kat defend.

    Pandangan teman, lebih baik letak Hardi Jaafar kat tempat Kapten dan tempat Hardi letak Mohd Nor Ismail. Dia boleh bertahan dengan baik sambil bantu serangan. Nawaitu kali ni kita mesti serang & serang & serang sampai menang.

    Attack is the best defend againts Johor FC
    Do it or die & be the last man to stand

    Ramalan teman Perak menang 4 - 0

    Likes(0)Dislikes(0)
  6. satorare

    game ni, nk xnk perak kena menang..
    koman2, 3 gol kena dapat..
    harap SD ada idea nk tembus benteng J.fc..
    walau pn deme suka b'thn, game nnt musti bleh tembus..
    balun deme btul2 kt ipoh ni..
    br deme tahu sapa kita..
    insyaallah, kalo smua player wat yg terbaik, game mlm 2 kta punya..
    ni br btul gn tema kta..
    Kejor Yop Kejor..
    teman x bape gemor la guna Score Yob Score..
    Hidup Perak...

    Likes(0)Dislikes(0)
  7. seansan00

    KJ come KJ!!! bukan khairi jamaludin.. tapi khalid jamlus!!!
    GO KHALID GO!!!
    SD ckp kome bukan penyerang yg pantas tp kemo penyerang yang bijak ambik tempat pada masa yang sesuai. Kelebihan kome harapan teman yob..
    Chili dah makin pedas yob.. tambah sikit tempoyak lg kaw!

    Likes(0)Dislikes(0)
  8. Redzuansky

    xde apa yg m'gumbirakn kita sume sbg Die Hard Fans Perak melainkn team kita mng bsr kt Ipoh..ayuh pnhkn Stadium Keramat kita. Seladang pastiny mmpu menanduk Lebah..

    Teman pn skg ltk 3 Striker. mmg p'lu All-Out pn.. Ayuh player-player Perak, buktikan kemampuan anda..

    Skor Yob Skor!!

    Likes(0)Dislikes(0)
  9. abgcho

    yeah..makin semangt awok menanti game ni...hopefully ari sok milik kite....bile lg nk padamkn rekod kite ngn jfc ni..deme player mntap ke x, kite stil xleh nk bid..insyaAllah yob bulehhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!...

    Likes(0)Dislikes(0)
  10. yatty_sg

    semangat benar ni teman nanti game ni .. dari kejauhan teman akan setia menanti update game ni ..

    all de best!

    Likes(0)Dislikes(0)
  11. kundang85

    perak mmg kene allout mlm nie...2 bji nk cri bkn mudah tmbh lak lwn ngan team yg gune 9 goli nie...striker kne amik pluang score n defend jgn leka..jhr fc sure main 10 goli mlm nie..so,3 striker is da best n 3 defend kene alert..subra,nantha,mario,khairi ckup defend kite.halfline kene all out mlm ni...kj n cc plz make sure chance tu djdikn gol...
    perak mst bleh mngyer la...xksh brper yg pntg mng mlm ni...
    score yeob score!!!score bior smpi deme tumpo....all da best perak...

    Likes(0)Dislikes(0)
  12. padiltaiping_81

    skor yob skor...perak pasti boleh..gempor habis-habisan...hope kj and cacares dapat jaringkan gol malam ni lagi...hardi&ahmad shahrul pun bleh skor gol jugak...teman pun target perak bleh menang besor malam ni...5-0 kot...haha...

    Likes(0)Dislikes(0)
  13. miez3

    masanya sudah tiba utk SD tunjukkan skill dia yang terbaik dalam percaturan game mlm ni.....macm yang teman ckp ari tu...teman cabor dia utk kalahkan Johor FC ataupun dpt teruskan kemaraan team Perak ke peringkat seterusnya FA Cup ni.....SD sepatutnya dh tau macmana corak permainan Johor FC ni..takkan la 2 ke 3 kali dah kena dgn Johor FC ni dia tak belajor ape2 lg.....pasal first eleven pilihan penulis teman rasa dah ok dah cuma kalau ada arul lg baguih....dia pun pakar gak dalam cubaan jarak jauh.....yaa...cubaan jarak jauh dan short pass la agenda mlm ni sepatutnya.....teman suka kalau Perak main mcm kt Shah Alam ari tu...yg penting malam ni Perak kena menang besor utk padamkan defisit pihak lwn dan seterusnya dapat membersihkan rekod kekalahan yg lalu....apapun Skor YoB Skor.....teman predict Perak 4 Johor FC 1

    Likes(0)Dislikes(0)
  14. ayuball

    xpe skg kte 1 0.tgu 2nd half plak. dlu tahun lpas ada perak kena tgl 2-0 tp aku yakin deme boleh la... mana boleh xmask sblm aku lahir perak masuk paling x suku akhir deme lepas..gogogo perak

    Likes(0)Dislikes(0)

Comments are closed.