TM Liga Super – Sarawak Vs Perak (review)

TM Liga Super
Ahad 30 Mac 2008
Stadium Sarawak
Kuching
8:15PM

Perlawanan yang ke-20 buat pasukan Perak untuk kempen TM Liga Super 07/2008 kali ini ialah bertemu skuad Bujang Senang di Stadium Sarawak, Kuching pada hari ahad nanti. Pada pertemuan pertama dahulu di Ipoh skuad Seladang telah membaham Bujang Senang dengan jaringan 5 gol tanpa balas pada 1 Januari 2008.

Penyumbang gol pada waktu ialah Khalid Jamlus dengan hattriknya serta dari kapten pasukan, Ahmad Shahrul Azhar dan tidak ketinggalan Carlos Caceres yang menjaringkan gol pertamanya untuk kempen Liga Super.

Namun impian untuk memenangi perlawanan ini di jangka sangat perit kerana kelibat Khalid Jamlus pasti tidak akan kelihatan pada perlawanan tersebut rentetan dari tambahan penggantungan satu perlawanan yang dikenakan oleh Jawatankuasa Displin FAM.

Kesalahan yang dimaksudkan itu ialah sewaktu menentang pasukan Kedah tempohari di Ipoh yang mana Khalid Jamlus telah menerima kad merah akibat terjahan keras ke atas Nelson Sam Martin dari pasukan Kedah.

Walaupun telah menjalani 2 penggantungan sebelum itu, Khalid Jamlus telah dikenakan tambahan 1 penggantungan berkuatkuasa serta merta untuk perlawanan menentang pasukan Sarawak kelak.

Untuk menambahkan resepi keperitan Perak kali ini, Carlos Caceres yang sebenarnya tidak pulih sepenuhnya dari kecederaan telah diturunkan ketika menentang pasukan Selangor dalam kempen TM Piala FA semalam yang menyaksikan Perak tumpas 2 gol berbalas 1.

Seperti sudah jatuh ditimpa tangga, Carlos Caceres mengalami kecederaan yang lebih teruk dan sudah pasti tidak akan beraksi untuk satu tempoh masa yang panjang bersama pasukan Perak. Apalah agaknya difikiran Steve Darby ketika mengambil keputusan memasukkan pemain yang cedera ketika itu?

Shahrulnizam yang beraksi agak baik semalam, sebenarnya tidaklah cukup cergas untuk bermain kerana masih lagi dibelenggu masalah kecederaan. Semangat dan kesungguhan beliau sewajarnya diberi pujian kerana sanggup bermain walaupun penulis sendiri menyedari larian dan hantaran beliau sedikit terbatas.

Saranan penulis kepada Steve Darby dan pengurusan Perak supaya merehatkan pemain yang cedera dengan membenarkan pemain lain mengambil tempat tersebut walaupun terpaksa menggunakan khidmat pemain dari skuad Presiden.

Untuk perlawanan kali ini penulis cuma berharap skuad Perak mampu untuk mencatatkan sekurang-kurangnya keputusan seri dan jika menang ianya sudah boleh dianggap sebagai bonus kepada peminat semua.

Nota: Perlawanan ini akan mendapat rangkuman lintas langsung secara ringkas oleh crew yang bertugas.

YB Corner

Likes(0)Dislikes(0)

19 thoughts on “TM Liga Super – Sarawak Vs Perak (review)

  1. repasi

    ha balun SD..game dgn sarawak nnt pakai je semua player pilihan..bio lantak injured ke tidak player tu..striker bg CC n Razali main..ntah ape percaturan SD sampai xde player lain dh ke nk bg main..semua percaturan memakan diri..lg bertambah teruk injured pemain yg sedia cedera..hope lwn sarawak nnt ketengahkan la pemain dr skuad piala presiden..liga super bkn dpt dikejar lg dh..bile la kite ibaratkn perlawanan mendatang sekadar melengkapkan jadual je..ate kalo ghope itu guna la pemain piala presiden,pemain utama kite simpan untuk memburu piala malaysia pulak

    Likes(0)Dislikes(0)
  2. Yashurr Yazurry

    "Apalah agaknya difikiran Steve Darby ketika
    mengambil keputusan memasukkan pemain yang cedera ketika itu?" petikan dari YB..

    Bagi teman itu memang langkah y Xbijak...
    SD sanggup mgambil risiko sbegitu rupa sedangkan
    beliau sedar y perak tidak mempunyai pemain penyerang lagi..

    seandainya CC berehat panjang, amatlah mjadi 1 kerugian,
    jua kekurangan buat pasukan perak...

    Apa agaknya y akan d'lakukan SD kali ini...??
    agaknya berdiri d'tepi padang, tanpa b'buat apa2
    shinggalah pnolong jrulatih memberi cadangan
    y sepatut nya bliau fikirkan lebih awal.......

    p/s:
    SD dlm TV bukan main petah....
    tp bila game sndri... dok diam tcegat mcm tiang..

    ayuh perak!!!
    berjuang b'mati-matian hjug mggu ini..!!

    Likes(0)Dislikes(0)
  3. miez3

    Salam YB....adeih...frust betui semlm...harap2 dpt ler Perak expose player2 muda kita masa lwn S'wak nanti....rasanya boleh tu...baru2 ni teman ada berckp dgn bekas player dan jurulatih S'wak iaitu legenda Ngap Sayot En.Awang Mahyan ketika kenduri abang ipor teman di Kuching...(tok sedara bini teman) katanya terdpt krisis dlm pengurusan deme manakala mutu permainan deme pun dh tak mcm zaman2 dia dulu...kata omputih..dh fragile...jadi utk team Perak...gunakanlah peluang ini sebaik mungkin utk terus mencari mata kemenangan dlm masa yg sama gunakan kesempatan utk gilap player2 muda ni....

    YB...terima kasih blanje makan semlm...harap dpt jumpa lg lain kali...semlm best gak dpt jumpa sembang2 dan berbincang psl game & forum ni...teman kalau boleh nak bincang lg sampei pagi pun ok...tapi teman nk khabo semlm masa mula2 jumpa ok dah kira 1st half berjalan dgn lancar & semangat sebab time tu ramai ahli pasukan...bila tiba 2nd half time member2 dh balik slow dh skit (ngantuk..hehehe)...masuk waktu kecederaan (kt parking)..walauwei...cerah balik bijik mata!!....hehehe...tima kasih sekali lagi...

    Utk member2 Seladang.Net yg lain...lain kali boleh le join skali...masih ada masa utk kita...don't worry be happy...setiap apa yg berlaku ada hikmahnya...betui tak YB...
    Adios Amigos....Kejor Yob Kejor!!

    Likes(0)Dislikes(0)
  4. abgcho

    iye..awok setuju je...kite men dengan formation basic futbal 4-4-2 n ketengahkan player mude kite. awok rase utk mencapai keputusan seri insyaAllah buleh dengn taktikal ini.
    sbg stategi merehatkan player2 y udah letey, rasenye inilah peluang y terbek.mugkin utk mase y agak pnjang dimana utk match afc pade ari selase kalu xsilap, kite pertaruhkan kan juga strategi melawan dengn mengenengahkan player2 mude kite..manele tau ade yg mnjadi leh diketengahkan terus..ni try pun baru sekali 2, mane le nk tau kekonpidenan player tu.,,dengn care ni rasenye player permenent akan mndepat lebey lame rehat sebelum kite gegor mse lawan team2 y liat skit,,,....ye idak??? papepn lgkah ini awok rase sbg suatu cara bg mmbentuk lapisan baru perak y udah melupakan titi-titik itam kite dalam kancah bola sebelum ini yg amat memeritkan utk ditelan selain menyediakan player utk saingan piala m'sia...//idup yob.....

    Likes(0)Dislikes(0)
  5. kenari_245

    Asalamualaikum dan selamat pagi..

    Usahlar di kenang pada perlawanan yang lepas..fokus untuk saingan yang seterusnya...betul cakap miez3..harap Steve Darby dapat menggunakan basic formation 4-4-2 seperti yang digunakan Kedah Dan Liverpool sekarang..hehe..formation ini nampak seimbang dari segi pertahanan, tengah dan menyerang...

    Bagi player2 yang injured..inilah masa untuk direhatkan di samping mencuba dan menggilap bakat pemain2 muda..tidak hairanlah kalau kita tewas sekarang dan menang dikemudian hari..

    Usaha Tangga Kejayaan..
    Pulun Kedah Pulun..

    Likes(0)Dislikes(0)
  6. miez3

    Salam persaudaraan Kenari_245....idup pakatan utara!!
    Teman setuju ckp mike psl player2 muda tu...begitu juga tak ku lupa saranan dr Abgcho....rasanya itu le yg kita perlukan buat masa ini...pd teman tak kisah ler formation apa yg nak digunakan...pokok pangkalnya adakah bersesuaian dgn keadaan atau kemampuan sesuatu individu atau player itu sendiri??...teman rasa kalau letak defend dan defensive midfielder yg laju2 berbaloi le jgk....(itu SD kena jwb le...dia je yg tau kemampuan player)..
    "tewas sekarang dan menang dikemudian hari.."...itu kata2 dr pihak Hijau Kuning...sbb apa??Sebab deme dah melalui semua tu...masih teman ingat betapa peritnya Kedah dulu bila tersungkur ke Liga Perdana suatu ketika....tapi berkat sabar dan usaha menggilap bakat2 muda yg dulunya diragui kemampuan mereka oleh segelintir org akhirnya siapa sangka sorakan Hijau Kuning bergema semula di stadium keramat...Kedah dh jadi jagoan utara....(Perak akan menyusul kemudian...biasa le hero hindustan..hehehehe)
    Oleh itu sama2 le kita berganding bahu...bagi sokongan...bagi peluang...masa masih ada...perlawanan yg seterusnya pastikan dapat pintas S'ngor.....Malam besok kita mulakan rentak kemenangan....Wassalam..

    Likes(0)Dislikes(0)
  7. amirfsl

    steve darby!!ape yang ang buat??serius teman tak paham..pemain2 yang tak fit,lebih2 lagi injured mane bley main!walaupun perlawanan penting,tapi jgn le bwat bende2 yang 'mengharukan',,serapkan player2 mude,gilap bakat baru..kalah menang second hal..bersakit2 dahulu kate pepatah melayu..steve darby seharusnye lebih arif dalam hal ini,menurunkan pemain yang kurang cergas semestinye akan memberikan impak yang buruk dalam permainan,n last thing..harap sd tuko formasi sikt..3-5-2 nampaknye kurang sesuai untuk team perak,,gunelah formasi paling popular dalam dunie bola sepak: 4-4-2..insyaAllah,skuad perak dah lame main dengan formasi ni dan teman yakin,player2 semue dah adapt dengan care taktik ni..
    seladang maju!!

    Likes(0)Dislikes(0)
  8. ripo

    btol tuh..biar le besusah susah dahulu..tapi diharapkan ble besusah susah tuh kite sume bleh la menerimanye..kedah da lepas sume tuh n syukur le....teman arap lpas nih perak bangkit ler..yg lpas tuh lpas laa...sodeh jgak teman..tahniah le kat kedah lpas 2nd round nih..sedey hangak skang nih striker byk injured..apalah nasib..razali pun nampak cam injured smalam

    Likes(0)Dislikes(0)
  9. satorare

    apa lagi la pengurusan tungu..
    pecat je la SD..
    apa lg nk disimpan.. ngabehkn boras je..
    nk tgk bijak x bijak SD ni?
    player injured pn dia bg main..
    tgk apa jd skang..
    dr injured kejap, trus jd lama...
    ntah apa mat salleh ni pikir ntah...
    lama lg dia kt cni, hancur la team perak..
    elok benor la 2 SD..
    cakap org x mau nk denga...
    apa punya coach ni

    Likes(0)Dislikes(0)
  10. slash

    buang je le darby munoz tu..
    main away pn nk pakai taktik mcm main kt home..
    kate pngalaman..
    dh tntu le team home ade advantage..
    selangor skrg bkn mcm dlu..dema ade player baguih2..
    ade setor safee n lain2..setor tu bknnye import bodoh..
    berani le bg dia can..
    defen kite bknnye laju2 pn..
    klu tlepeh..jenuh le keeper terkangkang-kangkang..
    itu pn tk bole pikior..
    brazil yg terer pn tk letak 3 org jd bek..

    betoi2 frust ngn darby..
    player perak pn dh boring main taktik lame tu kot..
    dh lame sgt..statik je..boring le dema..
    ate cer tukor skit taktik tu..
    org kalo mkn ikan keli hari2 pn boring..
    bende same je..tak tau le kalu darby tu bole mkn bende same berhari2..

    adoi la..tkpe le maleh nk komen lg dh..
    good luck je le kt perak..

    Likes(0)Dislikes(0)
  11. yatty_sg

    yup yup 4-4-2 is de best formation buat perak skarang, biar stable ckit!
    key strikers tgh injured so SD, ape lagi, berilah peluang kat pemain2 muda piala presiden tu peluan beraksi, tunjukkan bakat. takkan diorang tu nak dibuat perhiasan je ..

    all de best la perak ye, teman tak letak harapan tinggi tapi moga2 perak menang.

    gd luck!

    Likes(0)Dislikes(0)
  12. lee_dado

    bila tgk balik..SD ni bila laa nak berubah dgn taktik dia tu..

    asyik 3-5-2 tak abeh2..tgk lawan laa sama kalau nak maiin taktik tu..ini pakai redah saja....pas tu yg aku kesian pulak, player yg tak berapa fit pun dia masukkan jugak

    setahu aku lah, perak nih kan byk player presiden, dan skuad presiden perak pun baguih jugak, so asyik muka sama saja aku tgk atas padang, cuma tukar posisi saja...

    come on laa SD guna ler tenaga lain sama selain memberi pendedahan kpd budak2 presiden...dari situ ler depa nih nak timba pengalaman...

    pas tu buat masa skrg, tukar ler taktik 3-5-2 tuh...skrg dah masuk fasa kecemasan nih...semua player utama injured, pas tu jadual padat pulak...

    fikir-fikir2 kan laaa....

    PULUN KEDAH PULUN

    Likes(0)Dislikes(0)
  13. seansan00

    442 ke 352 ke 541 ke.. kalau setakat SD melenting pengadil bg gol kontroversi sean pun leh jd coach.. pekata kali ni SD dok tempat penonton... biar penyokong luar sana yang mengundi secara SMS.. sape yg bakal main... hehheheh.. kata perak milik penyokong.. bukan milik SD... jd mintak PERAK FA way mcm ni..

    macam ni :

    PERAKUNDI hantar ke dana PERAK FA

    contoh : PERAKUNDI KHALID ST hantar ke *****

    ahahahhaa... kalau mcm ni la pasukan perak.. harap kaya duit masuk kelab je.. game mesti hancus.. itulah kalau bola sepak dijadikan rancangan realiti... HANCUS!!!

    tapi kalau wat 50% SD- 50% sms ok wat.. huhuhuh

    teman gurau2 je..

    Likes(0)Dislikes(0)
  14. mie

    ok what idea seansan00 tu... hahaha...
    baik ko suggest kat admin dalam web site nie dalam cadangan untuk improve web nie.. ala, sekadar untuk hiburan dan suka2 je.. peh tu, campur dengan grafik. humph, mesti gempak web nie.. hahaha..

    even kita tak ada lesen jadi coach, kita sebagai penonton pun leh lihat keadaan perak sekarang.. macam dah nazak.. kalo tak percaya, tgk result 4 game perak yang terakhir..

    Kalah 2-1 Selangor (FA Cup)
    Kalah 5-1 Kedah (Super L)
    Seri 4-4 Selangor (FA Cup)
    Kalah 6-1 SAFF (AFC Cup)

    Berapa gol yang kita bolos?? Mcam Main futsal je..
    perak nie macam xada fight dengan team-team yang power macam Kedah & Selangor Ke??

    Taktikal yang SD guna tak sesuai untuk game macam nie..
    3-5-2 kene guna defend yang laju dan good on marking, midfield kene pandai kontrol bola dan kontrol permainan sambil boleh bermain sebgai back up striker dan laju, striker yang laju dan bijak guna peluang.

    Skrg, Kieta yang laju dan killer yang baik dah tak ada, ganti dengan ceceres yang macam gitu2...hahahah

    ABDlaye yang kreatif dan pandai buat hantaran tepat diganti dengan mUnoz yang macam..hahaha...

    kita tak ader peganti sehebat tu...3-5-2 tak sesuai dengan layer yan kita ader skrg.. Pemain import tak banyak membantu..

    SD nie dah la degil.. dah kalah 10 kali dengan team yang sama pun tak nak ambik iktibar..tak ader improvement lansung..!!!

    Kepada SD dan PAFA, Ahmad nabil (raja lawak) ader pesanan...
    "Lu pikir la sendiri.....'

    Likes(0)Dislikes(0)
  15. musyopkl

    Perak terpaksa bermain dengan jadual yang padat disebabkan AFC. Selepas Carlos dan Shahrulnizam cedera
    lepas games Kelab Spore tu, Perak tak boleh menang bila main dengan Selangor & Kedah.

    Harap Perak boleh menang untuk baki perlawanan Liga Super dan buat yang terbaik untuk AFC. Piala Malaysia pun tak lama lagi.

    Likes(0)Dislikes(0)
  16. ajie_semanggol

    Salam perkenalan buat semua..
    dgr sini Mr. SD.. teman nak cdgkan besok ni..
    kot2 ada rezeki.. main taktik biasa... 4-4-2

    1. Kamarul Effandi (dah lama sgr dia ni x tjuk bkt, lgpun boted n nasril dah lps bnyk)
    2. Ahmad Azlan
    3. S. Subramaniam
    4. K. Nanthakumar
    5. Mario Berrios
    6. Hardi Jaafar
    7. Shahrul Nizam (injured lg??)
    8. Wan Abu Yazid
    9. K. Yoganathan

    10. Razali Umar
    11. Danial Fadzly

    Reserve:

    12. Mohd Hamsani
    13. Mohd Noor Azrul
    14. Mohd Nor Ismail
    15. S. Sathiakumaran (x penah main ker?)
    16. Ahmad Shahrul
    17. Mohd. Fauzi (x penah main ker?)
    18. Kartik (x penah main ker?)

    Jawapan admin: Ramai pemain yang anda nyatakan sebenarnya tidak lagi bermain dengan pasukan Perak, sila rujuk ruangan Official dan Perak FA Wiki untuk senarai terkini pemain Perak musim ini.

    Likes(0)Dislikes(0)
  17. Pakcu

    Insyaallah jika tidak ada apa aral yang melintang pakcu akan berkomunikasi serta berinfo terus dengan YB dari Stadium Kuching.. Sarawak pd 30hb ini

    Insyaallah.

    Likes(0)Dislikes(0)

Comments are closed.