TM Piala FA – Johor FC Vs Perak (review)

TM Piala FA
Selasa 19 Feb 2008
Stadium Jcorp, P. Gudang
8:45PM

Perlawanan pusingan pertama TM Piala FA musim 2007/2008 untuk pasukan Perak ialah bertemu pasukan Johor FC di Stadium Jcorp sebelum bertemu semula di Stadium Perak, Ipoh untuk perlawanan kedua pada Selasa 4 Mac 2008.

Format perlawanan musim ini lebih baik berbanding musim lalu apabila diadakan secara timbal balik dan tidak secara kalah mati seperlawanan.

Pertemuan dengan pasukan Johor FC bukanlah satu perkara yang mampu membuatkan penulis tersenyum lebar. Sekadar rekod untuk dikongsi bersama, pasukan Perak telah bertemu pasukan Johor FC sebanyak 3 kali sebelum ini dengan rekod 1 seri dan 2 kekalahan.

Keputusan seri itu dicatatkan pada perlawanan TM Liga Super 06/2007 di Stadium Perak, Ipoh manakala 2 kekalahan itu pula semuanya di tempat lawan. Paling terbaru ialah perlawanan pusingan pertama TM Liga Super 07/2008 dimana Perak tumpas dengan jaringan 2 gol tanpa balas.

Ketiga-tiga perlawanan sebelum ini disaksikan sendiri oleh penulis dan corak permainan Johor FC sebenarnya tidak jauh berbeza dari musim lalu sehingga kini. Dengan menggunakan corak bertahan yang baik sambil membuat serangan balas pantas melalui pemain sayap kiri dan kanan, Johor FC mampu untuk menewaskan Perak sekali lagi jika Steve Darby masih tidak belajar dari kesilapannya.

Keputusan seri di Kuala Terengganu sabtu lalu cukup mengusarkan kerana secara keseluruhannya permainan lebih banyak dikuasai oleh pasukan lawan. Dengan serangan bertali arus dari pasukan Terengganu ketika itu, Perak sebenarnya cukup bernasib baik kerana prestasi cemerlang Hamsani Ahmad yang berjaya menafikan sekurang-kurangnya 2 atau 3 peluang wajib gol dari pasukan lawan.

Selain beliau, S. Subramaniam dan Hardi Jaafar bertindak cukup baik di benteng pertahanan untuk mengekang kemaraan penyerang lawan yang diketuai oleh Gleisson Freire serta Zairo Anuar yang kerap mencuba dengan rembatan jarak jauh.

Penulis berharap barisan Perak mencari peluang mengikat pasukan Johor FC dengan keputusan seri di tempat lawan sambil mengharapkan sesuatu yang positif pada perlawanan di tempat sendiri.

Dengan penumpuan seharusnya diberikan kepada taktikal serangan pantas ke kubu Johor FC, barisan pertahanan perlu peka dengan larian pantas pemain sayap Johor FC tatkala diserang balas.

Barisan Pilihan Penulis:

Hamsani Ahmad

Azlan Zainal – Mario Berrios – S. Subramaniam

Nanthakumar – Hardi Jaafar

Shahrulnizam – Ahmad Shahrul – Wan Abu Yazid

Carlos Caceres – Razali Umar

 

YB Corner

Likes(0)Dislikes(0)

15 thoughts on “TM Piala FA – Johor FC Vs Perak (review)

  1. Raul hashim

    Harap perak dpt seri pun jd ler. pgl blk sara main dgn perak bg improve kt punya penyerang. bla ade sara bg si carlos tu rht,. bg gandingan sara - khalid main pulak. nk hrp mat noor main teman rasa thn dpn mat noor pindah team lain ler. ate dh dia asyk duk bangku simpanan jer. hardi n khairi pun teman rasa berhijrah team lain thn dpn. ape blh buat sd tu biot. hrp sgt si munoz tu dibuang dgn si carlos tu. buang 2 tu ambl sorang je import lain mcm baichung ker. tengah xpyh pemain import. kt dh bnyk local pemain di bhgian tgh tu. semua kreatif kt bhgian tengah tu. kome rasa cadangan teman tu ok ke x. sila jwb yer...

    Likes(0)Dislikes(0)
  2. asraf

    cadangan mike tu ok....cuma tang sd je x ok....kot deme buang 3 import ganti 1 striker cam kieta pun takpe...game ni mcm gelap je nak mng...hehehe..seri pun jadiler...

    Likes(0)Dislikes(0)
  3. miez3

    salam..teman tgk paper ari ni si Sara tu dh tarik diri dr team Pahang...hah apa lagi Perak FA sambar le cepat2....rasanya kalau Khalid berganding balik dgn dia mesti boleh punya...Munoz dgn Carloz tu elok singkirkan je la...dpt gak buat belanja utk team...tak pun cari le satu striker import yg baru tak kira le Baichung ke sape ke....midfield dh ok dh...(mcm Raul ckp)...anyway harap2 lwn Johor FC ni menang ler hendaknya...

    Likes(0)Dislikes(0)
  4. putra8878

    Teman harap sgt le thn ni kite dpt julang fa cup yg besor tu... tang cadangan yob raul tu mmg teman stuju bebenor,mcm teman kckp dlm sembang2 yg lepeh pengurusan kite kene pantas sikit dlm menyambaor pemain yg berkaliber..v saravanan mmg di nanti kepulangannya ke Perak ni..tang player import cc dgn munoz tu patut tukor je la..amik sorang striker import pun jd la..midfield local player kite dh belambak yg berbakat,cuma striker je masalah kite.Teman cadangkan nama2 ni sbg striker import kite:1)kieta monjou,2)Bambang Pamungkas,3)brian fuentes,4)zakaria simukonda.Deme ni mmg nk sgt main semula dlm m lig ni..lg pun kite pun dh tau kemampuan deme tu..dpt slh sorang pun jd la..

    Likes(0)Dislikes(0)
  5. mika

    assalamualaikum yob... teman rghase kan dgn johor fc ni bole menang 1 - 0 klu tak pun seri 1 - 1 jer...

    teman bace paper td si zainal nafikan pahang buang sara coz ade contrak 1 thn lg... betoi ka sara dah kuar team pahang yob ade info ape2 tak?

    Likes(0)Dislikes(0)
  6. Yob Utara

    Seri cukup untuk game ni pada teman, tapi kalau menang memang rahmat sangatlah. Johor FC memang kuat bertahan pasal itu kalau menang pun biasanya tak besar.

    Bab Saravanan tu teman rasa elok juga kalau pengurusan Perak ambil inisiatif untuk tawarkan kontrak pada dia. Sekurang-kurangnya kita ada 4 penyerang musim ni dan tak celaru kalau Khalid Jamlus cedera teruk.

    Dari sumber yang teman dengar, Khalid Jamlus kurang cergas untuk game Terengganu hari tu, sebab itu dia masuk second half. Dengan adanya Saravanan nanti, coach lebih banyak pilihan untuk pemain yang nak diturunkan.

    Likes(0)Dislikes(0)
  7. meor19

    Teman sokong sangat kalau kite ambik balik si Sara tu... CC ngan Munoz tu elok sangat dihantor balik... Ambik sorang striker import macam Repasi pun dah elok benor le tu.

    Likes(0)Dislikes(0)
  8. active11

    Alhamdulillah kita seri dgn Tganu.

    Satu lagi lawan liat, JohorFC pula yang menanti. Apapun, tahniah pada Razali yang meledak kali pertama musim ni. Byk lagi yg beliau kena buktikan pada team Perak. Cdgn utk panggil Sara, bagus. Lagenda team Perak jugak tu (maybe tak ampuh mcm dulu2: Sara-Khalid) Ada eloknya kalau Perak beri peluang buat Sara, atleast kita cuba (asyik harap Caceras je).

    Peluang nak menang cerah, JohorFC suka bertahan. So, penyerang kita kena byk idea utk gol. Harap dapat nota positif drp JB.

    cheer up Yobs!!!

    Likes(0)Dislikes(0)
  9. kundang85

    yea.aje bebeno btui cdngn yeop sekalian..mmg ptt buat ngopetu.buang 2 cili yg xpedas mner tu (munoz cc) amik1 striker yg btui2 power.bab sara tu mmg satu cdngn yg sgt bgs.sara khalid,mmg gndngn yg mntp.dpt lak 1 stiker import yg mmg power,xke grun ckit lwn ngan perak..tp tmn nk nmbh 1 lg ler,kalo boleh la...buang jugak sd tu sekali,aper smpn lg coach mcm die tu!!biot smpi tumpo...dh buang sd bru leh kite buang cili2 die tu sekali,kalo x smpi kiamat la...
    defen kiri subr,kanan lan,tgh nantha khairi,hardi, daniel,a'a tgh...frwd,sara-khalid..pergh..mmg bru la team solid perak.xpecayer cube try wat sekali,tgk hasilnyer...tkat import yg xbrper bgs tu anto blk jala,wat abh duit ja...

    Likes(0)Dislikes(0)
  10. satorare

    perak patut nye dh buang je import 2..
    kalo setakat main p lg truk dr pemain tempatan watpe..
    ngabehkn beras je..
    ambik balik keita manjou n troare..
    diorg lg bagus..
    pelik tgk pengurusn perak..
    pemain import yg perak ambik sblm ni dh cukup hebat..
    kta tgk frank seator gn marin juhas..
    satu lg, formation 3-5-2 x sesuai..
    kalo kena serang jenuh la..
    apa pn, ambik semula keita manjou n troare..
    kta perlukn penyerang yg bleh buat gol..

    Likes(0)Dislikes(0)
  11. mrBrain

    Nak tanya sikit... apasal Perak tak amik Kieta, Trarore, Baichung ataupun Seator balik??? Mahal sangat ka atau depa yg tak mahu main dgn Perak?? Pelik betul lah... kita dah tau player yg mmg bagus utk main dgn Perak tp apasal sanggup gamble dgn mengambil player Chilie tuh??? Apasal pihak tertinggi pasukan tak campur tangan?? Takkan suma keputusan si SD tu tak dibantah langsung??? Dia ada full power dan kuasa veto dlm team Perak ker??

    Likes(0)Dislikes(0)
  12. zul4all

    SD kan pengurus pasukan jg selain first team coach.....mungkin perak xder bajet utk byr gaji kieta.....

    cr yg lain jer la....Piala Malaysia nanti...harap2 perak tukar player import terutama yg tgh dan striker tuu

    Munoz ni habuk pun tarak guna....bikin semak jerrrr
    harap rambut trojan jerr

    disebabkan mamat ni... khairi, subra n lan x dpt main kerap....terutamanya khairi.....

    teman tgk gem lwn ganu....subra main ok.....chan dah off form....patut kekal subra dalam 1 st eleven..

    gk - Hamsani

    DL - LAN, DC - Barrios, DR - Subra

    DM - Nantha

    MC - hardi, A'a, Shahrul Nizam, Hazrul

    ST- Khalid, Razali

    Likes(0)Dislikes(0)
  13. anakperak86

    slalunyer game lwn johor fc ni x berpihak kat kita. slalu kalah jer. mmg kebal deme ni. teman harap stamina player kita x terganggu. maklum la ler dr kt ker pg. bknyer dekat.

    aper2pun teman harap kita seri. itu dh kira bagus. kalo kalah, harap2 deme dpt skor sebijik dua. maklumla game ni ada timbal balik. kira away gola

    Likes(0)Dislikes(0)
  14. asraf

    teman hrp sgt draw je game ni dr klh...sbb nak mng dgn johor fc kat tmpt sendiri pun blm tau lagi..silap gaya kalah kat sana seri kat ipoh....tak ke naya kite...ish..

    Likes(0)Dislikes(0)
  15. ayuball

    tlog ar bg tau ayu lpas game result dia wei...kdg2 boring gak aku nk cri yang kaki bola haram dpt.perak menag punya.caye ar nk bed ke hehe.sara kena buang.amacm kte ambk.dlu perak menag PM Sbb ada gandingan deme 2 la.

    Telah diubah oleh admin:
    Tolong jangan siarkan sebarang nombor telefon peribadi mahupun orang lain dimana-mana ruangan tanpa kebenaran pihak pengurusan seladang.net. Kegagalan anda mematuhi arahan ini akan mengakibatkan username anda dibatalkan.

    Likes(0)Dislikes(0)

Comments are closed.