TM Liga Super – Perak Vs Selangor (review)

TM Liga Super
Selasa 12 Feb 2008
Stadium Perak, Ipoh
8:45PM

Perlawanan pertama skuad seladang untuk pusingan kedua TM Liga Super 2007/2008 ialah bertemu pasukan Selangor yang telah ditewaskan dengan keputusan 4 gol berbalas 2 pada perlawanan yang cukup menarik dan dramatik tempohari.

Walaupun mendapat khidmat dari Elie Aiboy untuk perlawanan itu, pasukan Selangor ternyata gagal mengimbangi permainan Perak walaupun pada satu ketika mendahului dengan sepakan percuma yang cantik oleh Indra Putra Mahayuddin.

Selangor dijangka akan menurunkan barisan terkuat mereka kali ini apabila Frank Seator bakal beraksi pada perlawanan itu nanti setelah menjalani penggantungan 1 perlawanan kerana mengutip kad kuning yang ketiga dahulu.

Penulis melihat jurulatih Selangor, Dollah Salleh mungkin sudah dapat membaca dan mengkaji kelemahan yang ada pada barisan kesebelasan mereka ketika ini. Beliau sudah pasti akan meletakkan Frank Seator bersama Safee Salee di barisan hadapan sambil dibantu oleh Indra Putra, Amri Yahya, Elie Aiboy serta ketua pasukan Shukor Adan.

Perak yang kini menduduki tangga kedua liga dengan 24 mata, mesti mencapai kemenangan pada perlawanan ini untuk merapatkan jurang mata dengan pendahulu liga super iaitu Kedah yang selesa dengan 28 mata ketika ini.

Penulis menjangkakan perlawanan ini jauh lebih sengit berbanding perlawanan pertama lalu berdasarkan kepada faktor kehadiran Frank Seator serta Elie Aiboy yang semakin serasi lantaran rehat panjang liga super kini.

Peminat pasti mengharapkan persembahan cemerlang Hamsani Ahmad untuk menyelamatkan gawang Perak dari dibolosi di samping barisan pertahanan yang seharusnya mengunci pergerakan Frank Seator serta Safee Sali dari membuat percubaan ke arah pintu gol Perak.

Dijangka Steve Darby tidak akan membuat banyak perubahan kepada barisan kesebelasan pada perlawanan itu dengan hanya kemungkinan meletakkan Jorge Munoz untuk mengambil alih tempat Danial Fadzly. Khalid Jamlus dan Carlos Caceres sudah semestinya menjadi sandaran untuk barisan serangan Perak di samping kelibat 2 playmaker, Ahmad Shahrul Azhar dan Hardi Jaafar.

Semoga kedua-dua pasukan dapat menunjukkan mutu persembahan permainan yang menarik pada perlawanan itu nanti dengan tidak dicemari insiden yang tidak diingini.

Nota: Perlawanan ini akan mendapat lintas langsung oleh crew yang bertugas.

YB Corner

Likes(0)Dislikes(0)

22 thoughts on “TM Liga Super – Perak Vs Selangor (review)

  1. putra8878

    SEMOGA PERAK TERUS BERJAYA...LG 1 TEMAN NK NANYE SESAPE YG TAU TEAM MANE V SARAVANAN AKN WAKILI PAS KONTRAK DIA DGN PAHANG DAH BERAKHIR ARITU?ADAKAH KEMBABALI KE PERAK?

    Likes(0)Dislikes(0)
  2. putra8878

    v saravanan dah kata dia akn main dgn salah satu team liga super.Tp dia x bg tau team mana..dia suh tggu dan lihat...harap2 saravanan main blk dgn perak le..kombinasi terbaik khalid

    Likes(0)Dislikes(0)
  3. zul4all

    bg game ini, saya fikir, SD harus membariskan subra menggantikan CWH, kerana dia lebih pantas dan aggresif.....azlan di pertahanan kiri dan nantha di DM. sy rasa munoz tidak diperlukan jika SD merasakan hardi lebih baik di bahagian tengah....dan ahmad shahrul selaku attacking midfielder......selangor harus membuat perubahan di bhgn defend meskipun barisan serangan mereka tampak bahaya, barisan perthanan mereka juga berbahaya kerana terlalu longgar....perak mampu menjaringkan gol melalui counter attack kerana kelekaan selangor menyerang dan menggunakan pemain yang terlalu banyak dalam merangka serangan pasukan mereka....

    Likes(0)Dislikes(0)
  4. yatty_sg

    xcited sgt tunggu next game perak ni .. moga kemanangan ke atas selangor akan berulang lagi!
    saya yakin perak boleh!
    dgn team works & determination, perak mampu menang lagi.
    yg penting, all players must check their temper dlm ape keadaan sekalipon supaya tak terjadi ape2 insiden yg tak diingini berlaku.
    dan kalau dah ketinggalan, dont u ever put ur head down easily. bangkit segera!

    Likes(0)Dislikes(0)
  5. Raul hashim

    dengan izin Allah kt akn menang sok. doa jer semu supaya kemenangan memihak pd kita. jom fan penuhkan stdm ramai2.

    Likes(0)Dislikes(0)
  6. seraimerah

    salam.. untuk game ni awak masih tak dapat bayang ape keputusannya nanti. Masih tak dapat Ilham sebagaimana PM dah dapat Ilham nak bubar kabinet ekekeke..

    apepon ader sedikit fakta untuk game ni agar dapat dikongsi bersama penulis serta yob dan yong sekalian.

    untuk game ni;

    1. Frank Seator akan turun setelah digantung satu perlawanan

    2. Indra putra dan Razman (budak yang tekle Arul) tidak dapat diturunkan kerana digantung satu perlawanan kerana mendapat kad kunen ketiga mereka.

    3. Perak selalunya kurang bermain cantik di stadium sendiri.

    Likes(0)Dislikes(0)
  7. miez3

    Salam semua...memang diakui game mlm besok akan merupakan yg paling sengit utk pasukan Perak selain game dgn Kedah...mental player betul2 kena fokus dan elakkan serangan psikologi pihak lawan...Selangor ternyata lemah dibahagian pertahanan mereka...bahagian inilah yg sepatutnya dimanipulate sepenuhnya oleh bahagian midfield & serangan Perak...So far defensive Perak dilihat antara terbaik setakat ini....boleh cuba kekalkan rentak mcm game ari tu cuma diharap tak terlalu gugup depan penonton sendiri.....kita bernasib baik kerana byk pilihan dibahagian defence....Subra,Khairi,Azlan masing2 boleh main dgn baik bila2 masa memerlukan....bg Selangor kehadiran Seator mmg agak melegakan mereka tetapi harus diingat Perak yg diterajui oleh A'a pasti tau kelemahan beliau...yg pasti pergerakkan striker Selangor mesti dirantai habis2an & jgn lupa jgk supaya dpt matikan bola di bhgn midfield S'gor utk merencatkan pergerakan bhg serangan mereka....yg pasti Dollah Salleh takkan duduk diam jer time2 rehat ni...tapi Steve Darby tentu dh tau apa nk buat...utk fans semua teman tak dpt turun sbb kt Shah Alam ni...nk balik hari tak larat...kome kt Perak je la dpt tolong2 penuhkan stadium tu...selamat berjuang...Skor Yob Skor sampei tumpor deme....

    Likes(0)Dislikes(0)
  8. seansan00

    engkorang engkorang semua neh kalau g stadium dok area mana? x de booth jual t-shirt seladang.net ke? kalau ade kat ner heh?

    Likes(0)Dislikes(0)
  9. miez3

    Teman selalu kalau kt stadium mesti duduk kt area penyokong Perak la...selalunya bhgian tengah stadium yg paling hampir dengan kelab peminat Perak....kt bahagian tu senang tengok pergerakan kedua2 pihak especially team Perak ler...dpt ler tgk mcmana midfield Perak atur gerak....lg satu tak yah ler tukor2 tempat duduk lepas habis 1st half hehehe...ye tak ye jgk...takde ke org jual t-shirt Seladang.Net....admin mcmana?takde cadangan atau komen ke?

    Likes(0)Dislikes(0)
  10. kundang85

    sok game perak ngan sel..last week,mng 4-2.tahniah..tapi game sok sume kene igt,sel akan trun dng kekuatan penuhnyer..seator akan main,eli tu dh ckup rehat n fit.aritunyer game elie tu bru smpi,mner nk main 100%.striker perak cc tu pun ngamik mase smpi abh le pusingan pertama super league bru nk nmpkkn ckit improvementnyer..nikan eli yg baru sari dua smpi pastu trus main..
    tp teman puji game ngan sel aritu...mmg sdp mate tgk perak main..ngopetu ler,bkn xbleh...
    tp teman ckup getik bebeno chan main defend kiri,4 5 x dia wat mistake,nsb ler mistake yg die wat tu bolanyer xsmpi kt seator,smpi kt localnyer srtiker..kalo x emmm abh lebuh ler perak mlm tu.chan dh leh msuk top list r scorer..tp kategori gol sendirilah..bgla subra main kiri tu...tmbh nk maked elie tu,mmg tumpo ler chan tu..elie tu kene blok abh2 sbb bola cross die seator ada,seator finishg xpyh labun la mmg power kome oi...halfline kene main cm aritu,hardi bg up ckit,aa down ckit..nantha make seator,subra ikut elie..kalo tu leh wat n cc sertakj score cnfrm perak mngnyer...sok indra xmain,heheheh...lega ckit..
    aper pun semoge sok perak mng lg!!!!idup perak!!

    Likes(0)Dislikes(0)
  11. abgcho

    ape2 pun gementor betui awok utk gem mlm ni...seator papepon ikut pade mode die..klu tgh men cntik, xtaule..tp untuk gem deme b4 gem perak minggu lepeh, seator score penalti je yob......bg awokk, kite xyahle nk pk seator ni bgus sgt, nnti moral player kite akan jatuh. ape yg penting. keyakinan kite mase men...insyaAllah kite akan mng....jgn bagi seator turning udah....nantha mmg ok di posisi tu..n dengan kebijakan mario leh pnye sekat die...1 lagi safee mmg xperform mase kat s.alam.....tingat kg halaman kot....awok xdpt tun stadium pasai byk koje kat kampus.....hopefully badi perak n selangor masih berkekalan.....perak mng 2-1..k....player sume buktikan seladang tetap unggul.....kejor yob kejor.....

    Likes(0)Dislikes(0)
  12. asraf

    xramai org komen kali ni banding masa fist game dulu...gamaknya ramai yg konpiden mng mlm nnt...hehehe,teman mcm seram pun ada...kdng2 over konpiden blh mkn diri gak...xperlu mng beso cam aritu..dpt mng tipis pun jadi...s'gor bkn team cap ayam...perak pun bkn kebal sgt kat ipoh nun...dulu tumpor dgn n9 xpasal2...walu indra xmain pun bkn maknanye ada laluan mudah...seator+elie ckp bahye kalu defend kite leka....jejage seator punya turning ala marlon tu...hrp bkn nasril keeper mlm ni...haup kita kang...apapun teman predict 2 bijik gol perak mng mlm ni..kite kena cucuk angin blkg kedah kasi preasure deme..sekor yob sekor..sampai deme tumpor...........

    Likes(0)Dislikes(0)
  13. amir_azri

    teman ni confuse ckit pasal khalid yg slalu score ngn kpala lutut, ngn perut, ngn hnya julur kaki, challenge bola tggi pun mcm segan2 je (w'pun byk gak score yg cantik yg dlakukanny...) just mhrapkan sorg striker byg aggresif & bkn hny skadar opportunist yg mbuat finishing di depan gol. mgkin peluang yg lebih byk harus diberikan kpd striker2 muda & fresh yg more aggresif.

    Likes(0)Dislikes(0)
  14. amir_azri

    teman slalu t'ingatkn xstriker perak thn lalu - fakri shaarani. teman salute game dia sbg sorg striker. a'way, seladang ttap gegor raksasa merah mlm ni...

    Likes(0)Dislikes(0)
  15. Yob Utara

    Pendapat teman, Khalid Jamlus bukan penyerang yang macam Safee, Indra, Fakri yang harapkan speed untuk skor gol. Dia lebih opportunist dalam kotak penalti lawan berbanding nak buat percubaan jarak jauh dan larian pantas.

    Masalahnya berapa kerat penyerang yang boleh skor macam Khalid Jamlus? Carlos Caceres selalu bazirkan peluang yang ada walau hanya perlu tahan kaki sahaja.

    Walaupun ramai yang mungkin tak berkenan dengan cara dia yang macam malas malas depan gol, tapi tanpa dia peluang yang macam tu siapa yang boleh skor?

    Teman setuju cakap yob amir tentang Fakri Saarani, kalau ada dia musim ni partner dengan Khalid Jamlus, teman percaya mesti Perak lebih mantap. Kita perlukan pengganti Keita Mandjou yang pantas dan licik.

    Carlos Caceres bukan tandingan Kieta Mandjou, tapi teman dapat tengok ada baik juga Carlos Caceres ni dalam team Perak. At least pemain lain turut usaha nak skor gol dari musim lepas yang banyak berharap gandingan Khalid dan Kieta.

    Akhirnya bila final Piala Malaysia kita kalah sebab Khalid dan Kieta injured. Harap tahun ni tak macam tahun lepas sebab musim ni kita main lebih banyak game termasuk Piala AFC.

    Teman tak harapkan apa-apa piala tahun ni, cuma kalau boleh dapat kekalkan momentum tahun lepas pun dah cukup baik. Menang apa-apa piala tahun ni bonus buat kita.

    Likes(0)Dislikes(0)
  16. yatty_sg

    apepon cara khalid score, at least ade jugak hasil la kan .. kat CC tu takleh diharap sgt, jadi pada saya walau khalid tu tak agresif mana, tak byk berkejar, dia dok dpn gawang tu yg selalu buat gawang lawan lobang ...
    dia tak gunakan speed dia utk score, tapi perfection dalam sentuhan dia utk jaringkan gol tu yg does matter most ...

    Likes(0)Dislikes(0)
  17. amir_azri

    yup betul comment u all 2. what ever pun, perak kena menang utk kita kan ? teman sokong comment yob utara 2. 1.) keita mmg pndai cr ruang utk lolos & we lost him this season 2.) who ever yg partner ngn khalid, msti kena ada speeding & ball control yg macho sbb khalid kantoi bab speeding & ball control. dia just ble set bola utk kwn2 score 3.) dlm last appearance fakri shaarani bsma perak, dia xdpt position striker. dia just dberi watak flanker & dia xble perform. so, we lost him 4 this season 2. why not xberi byk peluang utk razali umar ? hmm... teman nengok dia mmg ada killer instinct wlau byk loose bola & xrugi sbb dia junior player.

    Likes(0)Dislikes(0)
  18. asraf

    rasenye sd dah dengor ckp peminat...nampak razali skang selalu jadi sub ganti cc atau khalid...razali laju berdesup..bleh nyusahkan defend lwn skit 2half...deme time tuh udah slow...gol x gol blkg kire...janji deme huru hara skit time razali ada...untung2 dia tlg kwn lain score..idak pun nnt dia score jugak...mase jer blum sampei...budak mude kdg jiwe panaih skit...nampak arituh dia tale si razman rasenye gune lengan...heheh..mujor subkidin x nampak..kalu tak naye kad merah...heheh

    Likes(0)Dislikes(0)
  19. kundang85

    klh ngan selngr main kt IPOH wei!!!!malu n xbleh diterima!!sd bg lg chan main kiri,tgk per dh jd?dh kene 3 bru nk tjr chan,dia lembab mner leh ikut elie tu!!seator jgn ckp la finishing mmg power...

    Likes(0)Dislikes(0)
  20. amir_azri

    teman hrp bebenor sapa2 yg asyik defend khalid pnya game ada kat stadium smlm. pehh !!! paneh ati je nengokny. smua player bkejor trun naik tp dia bleh cekak pggang tgh pdg. finishing hancooo !!! kot ye pun opportunist, xkan 2 kali one by one pun kantoi ??? lg 1, chan mmg slow utk challenge ellie & teman nmpak sd wat silap ngn msukkan subra last2 mnit. shahrul pun xble main attacking midfielder sbb dia dh xlarat. zaman dia dh abis. & 1 ksilapan tbeso sd adalah dgn mjadikan khalid top striker & mmg tnyata dia gagal manfaatkan hampir 6 peluang & 3 drpny one by one ngn goalkeeper. akibatny, perak kalah teruk...

    Likes(0)Dislikes(0)
  21. amir_azri

    tlg la shahrul 2 bg trun ckit dia pny position. kita ada hardi kat tgh 2. xyah la shahrul g smpai jd back up striker lak. apa pun, syok tgk sharulnizam pny game. mmg rajin & fit flanker perak yg sorg ni...

    Likes(0)Dislikes(0)

Comments are closed.